Det ultimative spørgsmål?

Vi kan ikke finde bedre svar, end de spørgsmål vi stiller.

Jeg har oplevet, at livet nogle gange har en tilbøjlighed til, at den ene dag tager den anden, – og inden længe kører livet på autopilot. Jeg tror på, at det er en realitet for mange. At de måske har en oplevelse af, at livet bare kører forbi, og de ikke har en fornemmelse af at være med.

Det er også en naturlig strategi. Vi er sådan indrettet, at vi gerne vil sætte alt hvad vi møder i kasser. Så skal vi ikke forholde os til de samme ting flere gange. På den måde bygges vores vaner, for at sparer vores mentale kræfter på de opgaver, som vi møder hver dag.

Men hvad gør man, når man en dag ”våger op” og man kan mærke en følelse af utilfredshed i hele kroppen og inden man ved at det, så ”bider” man efter konen og kolleagerne. Er for træt til at lege med børnene og og pluselig er det heller ikke sjovt at at tage ud og spille fodbold med drengene.

Så er det tid til at stille sig det ultivamtive spørgsmål.

Hvorfor er jeg ikke lykkelig?

Et godt spørgsmål – og også netop dette spørgsmål, som de fleste stiller sig selv først. Men svarene kommer også som man spørger. Man opdager ligepludselig nogle tinge ved konen, som nu begynder at generer. Arbejdet er måske heller ikke så spændende, som det var engang. Bilen er i øvrigt også ved at være gammel, og i hvertfald ikke lige så smart som naboens nye bil. Hjernen begynder nu at konsturer svarene. ”Du skal have en ny bil – eller en motorcykel.” Chefen får at vide, at jobbet ikke er udforderne nok længerer, og at du i øvrigt vil have mere i løn, for du skal jo have en motorcykel nu.

Hvis du er heldig, så får du en MUS samtale, ellers får du et hint om, ”Er du ikke glad for at have et arbejde?”

Irritationen begynder at brede sig, og pludselig er mange områder af livet betændt.

Sådan er det når man beder hjernen om at finde fejl. Der skal ikke mange anstrengelser til for at ”finde 5 fejl” i ens liv. Det er noget af det, som det menneskelig sind er bedst til.

Sprøgsmålet fastholder også fokus for sindet. Sindet vil nu beskæftige sig med de fejl og mangler, som du finder, og den vil registrer dem hverdag. Din fustration bliver kun stører og stører.

Det er kraften ved at stille sig spørgsmål. Det kan dreje dit liv 180 grader og fylde dig med negative følelser.

Jeg vil nu fortælle dig, det ultivamtive spørgsmål at stille sig selv – som også forandrerede mit liv. Jeg kan nogle gange ærge mig over, at andre ikke lært mig at tænke i disse baner før, eller blot har stillet mig spørgsmålet:

Hvad vil du lave, hvis du ikke fik penge for det?

Spørgsmålet ramte mig fordi, at jeg altid havde forbundet arbejde med noget, som man var tvunget til for at tjene penge. Sindet begydete nu at åbenbarer muligheder. Løsninger på hvordan jeg kunne inddrage mine største interesser i mit arbejde. Jeg fik efter et par dage en større fornemmel af mit arbejdesliv og karierreforløb – og kunne nu se, at mit arbejde bidragede til den udvikling, som jeg skulle igennem. Jeg tænker i dag, at mit arbejde er træning i de decipliner, som om et par år er en realisering af min drøm.

Det kan godt være, at du skal have spørgsmålet formuleret på en anden måde, for at det rammer dig ligesom det ramte mig. – Her er et par alternativer.

–          Hvad vil du gøre hvad du var sikker på at det lykkes
–          Hvad vil du lave, hvis du var garanteret din løn resten af livet
–          Hvad du lave, hvis du skulle gøre det gratis
–          Hvornår oplever du størst tilfredsstillelse
–          Hvad vil du betale for, for at få lov til at gøre det

Du har sikket allerede regnet syntaxen ud i disse spørgsmål. Spørgsmålet er rettet mod fremtiden, og mod at skabe muligheder. Med det rette spørgsmål, åbner du en helt ny verden af muligheder og får adgang til løsninger, der ligger udenfor de rammer, som du dagligt tænker i.

Spørgsmålet er positivt. Det vil sige, at sindet nu får et fokus på alle de ting, som du allerede gør i dag, og som du faktisk er glad for, og med dette fokus, vil du hver dag glæde dig over dit liv.

Brug spørgsmål til at få mere indhold og mening i dit liv. Har du overvejet følgende områder?

  • Arbejde
  • Familie
  • Fritid
  • Socialt
  • Spitituelt
  • Personligt
  • Økonomisk

Du kan nemlig leve et liv, der emmer af formål og mening.

Leave a Reply