Lykken er at være lykkelig

Kimen til denne forståelse kommer fra en af læresætningerne i Zen. ”Belønningen findes ikke i resultatet men i processen”. Jeg har i de ting jeg har jagtet været meget fokuseret på resultatetat. Med dette perspektiv taget livet en drejning med meget utilfreds indhold.

Eksempelvis. Jeg ønsket mig en ny computer. I det øjeblik som jeg får ønsket bliver jeg opmærksom, på at jeg har et ønske, som ikke er dækket, og derfor opstår der utilfredshed i mit sind. Denne utilfredshed er tilstæde indtil den dag jeg køber computeren. Så er jeg tilfreds i nogle dage, og pludselig er der et nyt ønske – en fladskærm. Igen en erkendes af, at ønsket ikke kunne opfyldes  og, utilfredsheden sænkede sig igen ned over sindet.

På den måde nedsænker livet sig ned i en tilstand af utilfredshed, hvor vi i 99 dage er utilfreds med, at vores ønsker ikke er indfriet, og 1 dag hvor vi kan glæde os over resultatet, indtil vi starter forfra med et nyt ønske. Med denne forberedelse, hvor vi i 99 dage har været utilfreds, er det svært at ændre sindstilstand og pludselig være lykkeligt.

På et niveau har vi allerede skabt resultatet ved forestillingen om, hvordan livet vil være, når ønsket er opfyldt. Fra dette øjeblik eksisterer resultat inde i vores sind, men har endnu ikke materialiseret sig. I 99 dage fylder vi denne forestilling med utilfredshed – ikke så mærkeligt, at vi oplever skuffelse, når resultatet endelig indfinder sig.

Straks begynder vi at lede efter nye ting, så vi kan sige til os selv, at når dette er på plads – så vil jeg være lykkelig. Dette er desværre en forestilling som mange mennesker går med, at lykke er når en lang række ønsker der opfylds. – Og hvis man ikke er lykkelig, så er det fordi, at man mangler noget. F.eks. Nyt arbejde, flere rejser, større tv og en bedre bil.

Vi kan betragte mennesker, der har penge til straks at gå ud og opfylde deres ønsker, og som allerede har anskaffet sig alle de ting, som vi ønsker os – og meget mere til. Vores konklusion er, at de må være lykkelige

Men lykken finder vi ikke i materielopfyldelse af ønsker. Lykke kommer indefra. Det er en sindstilstand og en indstilling til livet. Den eneste måde at blive lykkelig på, er at leve lykkeligt. Fra det øjeblik, hvor vi har skabt forestillingen, skal vi være taknemlige over, at vi har muligheden for at arbejde på at materialiserer dette ønske. Vi skal glædes over, at vi har mulighed for at lave lige præcis det vi ønsker at lave.  At arbejde på at opfylde vores ønsker.

Dette giver endnu en erkendelse. ”Hvis vi ikke kan nyde processen, kan vi heller ikke nyde resultatet”.  Derfor handler det i mindre grand om hvilke ønsker vi har, men mere om måden vi arbejder på at opfylde vores ønsker. Kan vi gøre det med en lykkelig indstilling? – Det er ikke det vi gør, det er måden vi gør det på.

Atleten ser det ikke som noget stort offer eller noget der kræver meget disciplin at træne til OL, for ham er det blot at følge sit hjerte.
Når man lever i denne indstilling, at livet skal leves lykkeligt, for at være lykkeligt, så tiltrækker vi positive mennesker og positive oplevelser.

Leave a Reply