Hvad er hypnose?

Hypnose er en ændret mental tilstand. Tilsvarende oplever vi en ændret mental tilstand, når vi dagdrømmer eller drømmer om natten.

Det er ligesom at se en film, som man lever sig ind i. En sørgelig scenen gør dig trist. Men hvorfor blev du trist? Scenen var jo ikke virkelig, og den handlede ikke om dig.

Filmen er en ”forestilling om noget sørgeligt”. Denne forestilling blev absorberet af underbevidstheden, som skabte en ændret sindstilstand.

Denne oplevelse kan vi kalde hypnose. En forestilling der blev til virkelighed for dig i et kort øjeblik.

Hypnose er også en tilstand af stærk fokusering. Nogle gange er man så langt væk i tankerne, at man ”vågner” med et chok, når man parkerer bilen hjemme i indkørslen, og kan ikke huske køreturen hjem.

Det bevidste og ubevidste sind

Vi har et bevidst sind og et underbevidst sind. Det bevidste sind anvender logik. Den konkluderer, at 2 +2 = 4. Dit underbevidste sind er ikke bundet af logik. Her er 2 + 2 er lige hvad du ønsker.

I eksemplet med filmen glemte det bevidste sind den kendsgerning, vi kun oplever en kunstig virkelighed (en film). Til gengæld reagerede dit underbevidste sind på filmen, som var det virkelighed. Derfor kunne du føle dig trist, og få tåre i øjnene.

Det underbevidste sind er derfor i stand til at reagere på både direkte forslag (dine oplevelser) samt indirekte forslag (fra en film eller en hypnotisør).

Portvagten

Heldigvis er der en portvagt, som forslagene skal forbi, for at komme til underbevidstheden.

Du forventede, at filmen ville underholde dig, og at du ville drømme dig ind i handlingen. Derfor er ens niveau af forventninger en obligatorisk optakt til at opnå hypnose.

På grund af denne kendsgerning, kan ingen hypnotiseres mod deres vilje.

Det er ligegyldigt, om du tror på hypnose eller ej. Det virker for langt størstedelen, og anvendelse af klinisk hypnose er i dag en moderne videnskab. Det er et klart forstået fænomen, som primært anvendes til at fjerne uønskede vane og følelser som eks. tandlægeskræk.

Mange hypnotisører anvender også hypnose til at hjælpe deres klienter til at nå deres mål, og til at fremme en bedre mental sundhed. Hypnose, og dens anvendelse i klinisk terapi, er godkendt af anerkendt lægelige organisationer som American Medical Association samt American Psychological Association.

Hypnose teknikker

De mest almindelige metoder, der anvendes til at omgå det bevidste sind og give adgang til det underbevidste sind er:

  • Afslapning
  • Forvirring
  • Visualisering
  • Bøn
  • Meditation

Men husk, at den eneste person, der har myndighed og kompetence til at hypnotiser dig, – det er dig selv!

Hypnotisøren er blot en vejleder, og at det er dig, der sætter dig selv i en tilstand af hypnose. Hvis du gav dig selv de samme forslag, som en hypnotisør vil give dig, vil du også komme i hypnose.

Det er en stor misforståelse, at man er helt ”væk”, når man er i hypnose. Man kan nemt bruge sine sanser og bevæge kroppen. Og når man vil, så kan man bestemme sig for at åbne øjnene og gå ud af hypnosen.

En hypnotisk trance opleves dog som noget meget dejligt. Det er ligesom man ligger i sin seng lige før man vågner, man kan godt hører hvad der sker omkring en. – Man har bare ikke lyst til at stå op. Bare ligge og slappe af og lade hypnosen ske – ligesom en drøm…

Leave a Reply