Sådan ændrer du dine dårlige vaner

Hvad er en dårlig vane? Hvordan virker vores vaner? Hvorfor er nogle vaner dårlige? Hvordan bryder man dårlige vaner? Hvordan ændrer man dårlige vaner til gode vaner? – Find svaret her!

Jeg sidder en lørdag aften og læser en af mine gamle notesbøger igennem, og finder nogle sider om, hvordan man kan ændre sine dårlige vaner til bedre vaner. Kilden er desværre gået tabt, men femgangsmåden er meget metodisk og efter at have prøvet metoden et par gange, så syntes jeg, at den er så godt, at den skal deles her på bloggen.

Hvor er der dårlige vaner?

Vores vaner er automatiske måder at reagerer på i bestemte situationer. Ofte er reaktionen ubevidste. Det sker helt automatisk og uden at vi tænker på det.

Eksempler på, hvor vi kan finde dårlige vaner:

 • Hvordan vi reagerer på fremmede mennesker
 • Hvor dan vi takler afvisninger
 • Hvordan vi håndter problemer i parforholdet
 • Hvordan vi reagerer i konflikter
 • Hvordan vi kommunikerer, når vi er vrede
 • Hvordan vi forsøger at få vores vilje
 • Hvordan vi reagerer på arbejdspres
 • Hvordan vi søger kærlighed
 • Hvordan vi opdrager vores børn.
 • Hvad vi spiser
 • Hvad vi gør når vi kommer hjem fra arbejde.

Der er stort set vaner for alt vores adfærd, båder i tankerne, handlinger og vores følelser. – Og det er der en god grund til. Hjernen elsker nemlig vaner…

Hvorfor har vi dårlige vaner?

Har du en gang stået i en udfordrende situation, og kom du ud af den med et tilfredsstillende resultat, så kør hjernen denne adfærd ind på ”harddisken”, og næste gang du står i en lignende situation, så er det første hjerne gør at søge på harddisken, om den kan finde en løsning her – før den begynder at analysere situationen og udregne en løsning.

Derfor kan vi også mange gange blive bevidste om, at vi ikke handler effektivt. Midt i en diskussion med vores partner, så kan vi godt indse, at nu er vi havnet der, hvor vi ikke ønsker at være – midt i et skænderi i stedet for at udtrykke vores kærlighed.

Det er hjernen, der får en feedback på, at vi ikke fik det resultat, som vi ønskede – nærmere modsat og så er der grund til at overveje en ny strategi til at håndtere disse situationer, men oftest sker det ikke – det kræver alt for meget energi, og vi er allerede i energiunderskud, fordi vi lige har skændtes med vores partner.

Hvorfor ændre vores dårlige vaner?

Som vi så i eksemplet ovenfor, så bringer vores dårlige vaner os væk fra vores mål i disse situationer og dræner vores energi. Derfor er der god grund til at ændre dem. Tænk hvis du med et trylleslag kunne lave dine dårlige vaner om, hvordan vil det ikke kunne påvirke din verden?

Du kunne blive:

 • Bedre til at kommunikere med din partner
 • Bedre til at forhandle med din chef
 • Bedre til at opdrage dine børn
 • Bedre til at spise rigtigt og motionere
 • Bedre til at tage gode beslutninger

Ved at ændrer dine vaner, så ændrer du din adfærd og det vil ændre din verden. Og forandringerne kan være dramatiske. Jeg har oplevet

 • Mennesker der taber sig 25 kg.
 • Bliver lykkelige i deres parforhold
 • Genfinder glæden i deres arbejde
 • Og meget mere….

Først skal du vide, hvad en vane er.

Alle vores vaner er tillærte, og oftest er det sket meget tidligt i livet, hvor vi lærte at reagere på vores primære følelser. Vores vaner er ikke vores personlighed, men de fylder meget i måden vi udtrykker vores personlighed på.

Vores vaner virker ubevidste og er en gentagelse af et reaktionsmønster på situationer i livet. Jo oftere en vane får lov til at blive kørt, jo stærkere bliver den. Hjernen bliver ”disk fragmenteret”, så vanen kommer til at ligge først på ”harddisken”, så den hurtigere kan hentes frem. Derfor oplever man også ofte, at vaner spreder sig. Har vi en succesfuld måde at håndtere livet på, så er der god grund til at prøve samme metode i nye situationer, eller hvis vi vil prøve en ny strategi på kendte situationer.

Der ligger altid en god intention bag en dårlig vane. Den var succesfuld da den blev skabt, men den kan hurtig blive til en dårlig vane, hvis den får lov at køre for meget, eller i forkerte sammenhænge. Så ændre den sig fra at være konstruktiv til at være destruktiv i forhold til at tilfredsstille dine behov – men hjernen kør den alligevel…

Aikido med dårlige vaner

Når du bliver bevidst om en dårlig vane, så er det på tide at gøre noget ved den, men det første du nok vil opleve er, at jo mere du kæmper mod en dårlig vane, jo mere magt får den. Så er det på tide at praktisere nogle af principperne i den Japanske kampkunst Aikido.

Forsøger vi at kæmpe mod en vane, så vil vi kun opleve modstand – Jo mere vi kæmper, jo mere liv og styrke giver vi vanen. Du kan først forandre en vane, når der ikke er modstand. Start med at blive bevidst om den dårlige vanes sande natur. Hvornår køre den dårlige vane. Sig til dig selv, at dette er dårlig vane og det er OK, du ønsker blot at lære hvad der trigger denne vane, og hvad er den gode intention bag denne vane.

Sådan ændrer du dårlige vaner

 1. Skriv en liste over hvorfor du vil ændre den dårlige vane. Hvordan bringer den dig i dårlige situationer og dræner din energi. Hvordan vil den mere effektivt kunne bidrage til din livskvalitet og lykkefølelse.
 2. Skriv en liste over grunde til ikke at ændre denne dårlige vane. Hvilke gevinster er der i dag ved denne vane.
 3. Find de behov som vanen tilfredsstiller. Start med at sætte så mange ord på som muligt, så du får vanen belyst hele vejen rundt, og arbejd dernæst på at reducere disse mange behov til en – to grundlæggende behov.
 4. Find alternative måder at tilfredsstille dette grundlæggende behov på. Med dit intellekt vil du kunne indse, at der er mere effektive måder at håndtere situationer på, hvor vanen ellers vil bidrage til dårlige løsninger, og ved at tænke proaktivt, så vil du kunne vælge det gode alternativ fremover. Det tager alt fra dage til måneder at ændre en vane, men med tiden vil hjerne lære den ny adfærd og det vil blive det foretrukne program, fordi det tilfredsstiller de samme behov, og på en meget bedre måde end tidligere.
 5. Nogle gange er logikken og intellektet ikke nok. Vanen kan være rodfæstet så dybt i det underbevidste, at du er nød til at arbejde med mentale teknologier som visualisering og selvhypnose.

Professionelt arbejde med at ændre dårlige vaner

Jeg har interesseret mig meget for hypnose og NLP og min overbevisning er, at de er 2 meget kraftfulde mentale teknikker til at få ryddet op i dårlige vaner. Oftest skal der kun en konsultation til og ved mere genstridige dårlige vaner, så skal der måske 5 konsultationer til.

Held og lykke med at transformerer dit liv til at blive mere lykkeligt. Ansvaret er dit – og husk, at det er dine dårlige vaner, der har bragt dig ud i de situationer, som du måske ønsker at lave om på!

Søgeord:
Vaner |Dårlige vaner | Ændre vaner | Ændre dårlige vaner | Sådan ændrer du dårlige vaner

Leave a Reply