Du er selv herre over dit liv

En vigtig erkendelse for mig, og som har taget lang tid om at rodfæste sig er, at jeg selv er herre over mit liv. Jeg har ofte følt, at begivenheder og andre mennesker har skubbet mig i en retning og livet var som en flod, og at jeg bare flød med strømmen, og nogle gange måtte kæmpe hårdt for at holde hovedet oven vande. Alt for udmattet til at fokuserer på hvilken retning floden løb og hvad der ventede forude.

Jeg er nået til den erkendelse, at hvor jeg er i dag ikke er resultatet af disse mennesker og omstændigheder jeg har mødt på min vej, men de valg, som jeg har truffet.

Denne indsigt giver et stort ansvar, for på den måde bliver jeg bevidst om, at de valg jeg træffer i dag har betydning for, hvordan jeg skal leve i morgen – i næste uge og resten af livet.

Jeg blev klar over, at jeg ikke har nogen plan at træffe disse valg ud fra. Jeg er blot styret at de følelser, der dominerer mit sind i det øjeblikket, og som en dag kan være negative og andre dage positive. Jeg bliver bevidst om, at et liv med beslutninger truffet i negative sindstilstand kun vil give et liv i modgang og indeholde nederlag.

Det hele er således tilbage ved, at mit liv bliver nøjagtigt som jeg forestiller mig, at det vil blive. Tanker bliver til følelser, følelser bliver til reaktioner på begivenheder. Dette giver resultaterne, som vi definerer som vores liv.

Jeg forstår pludselig, hvorfor at perioder af mit liv har føltes som en tur ned af en vild flod. Jeg havde ikke nogen fornemmelse for hvilken retning jeg ville, og mine beslutninger var kun taget men en kort horisont og uden hensyn til hvad det vil bringe mig af muligheder i fremtiden.

Nu forstår jeg vigtigheden af at have en klar vision af, hvad jeg vil have ud af livet. Det er den, der skal væres styrende, når jeg skal tage beslutninger: Den skal være den sikre klippe, hvor jeg kan finde fodfæste og tage bestik af verden for at sætte ud med den kurs, som er bedst for mig.

Leave a Reply