Sandheden om sukker

Lørdag den 16. september i bedste sendetid så jeg et rigtig godt program om sukker på DR2. Jeg har altid vist at sukker gav huller i tænderne, men at det også var en af de stoffer som vi kan blive allermest afhæninge af, og som samtidig er en langsom gift, som ender med at gøre dig syg og svag. Pointen ramte, da en læge udtalte, at 80 % af alle de indlæggelser som de ser på hospitalet, de kunne være undgået hvis vi ikke spiste alt det sukker.

se programmet her: Sandheden om sukker

I programmet fulgte en mand og en kvinde, som var sukkerafhængige. Gemmen tre uger skulle de afvendes. Hos manden faldt kolesteroltalet så meget, at hans læge anbefalede at stoppe med kolesterolmedicinen. Kvinden tabte sig betydeligt og fik det fysik og psykisk bedre.

I Odder kommune har man indført sukkerfrie institutioner, hvilket har betydet, at der allerede det første år var 50% færre overvægtige børn, som startede i kommunens skoler.

Jeg er ikke i tvivl om, at vi er på vej til at genopdage at “Mad er vores medicin”. Vi kan spise os sundere, gladere og mere vitale. Men det er en sejkamp. Jeg håber på at, at der sker samme holdningsskift til dårlige fødevarer, som det er sket med rygning. Man kunne endda håbe på, at der kommer regler for, hvor meget sukker der må være i maden. Se f.eks på disse fødevarer, som ligger i den slemme ende.

1 sukkerknald vejer 2 g.

  • 1 l. sødmælksyoghurt – 40 sukkerknalde
  • 1 l. pære/banan yoghurt – 35 sukkerknalde
  • ½ l. cola – 25 sukkerknalde
  • ½ l. cola light sødetabletter
  • 200 g. Marabou – 50 sukkerknalde
  • 100 g mørk chokolade – 15 sukkerknalde
  • 200 g. bløde lakridser – 80 sukkerknalde

En halv liter Coca-Cola alene giver dig 60 procent af det anbefalede daglige indtag af sukker. Drikker du en halv liter sodavand om dagen, kan du tabe dig 7,3 kilo på et år ved at undvære. Tro endelig ikke at det hjælper at skifte til light – det får dig bare til at overspise af andre fødevarer. Er du tørstig, så drik vand!

Var sandheden om sukker en øjenåbner – så se dokumentaren Food Matters. Den tager det hele et skridt videre.

Se den her: Food Matters

Leave a Reply