The Lean Startup – Eric Ries

To succeed with a startup, you’ve got to manage it differently. Instead of developing a business plan, find ways to accelerate your learning and validate customers demand. The best way to do this is to build a prototype (with minimal features) and sell it to customers.

For at få succes med en start-up virksomhed, så skal den drives anderledes end en etableret virksomhed. Budgetter og strategier giver ikke meningen. Fokus for en start-up virksomhed er at finde en forretningsmodel der virker hurtigst og billigst muligt. Derfor er det Innovation og Test at markeds-Fit, der skal være i fokus.

Det handler ikke om at opfinde et produkt eller ny ydelse. Det handler ikke om at bygge et fantastisk produkt, der er revolutionerende indenfor en branche eller forretningsområde. Fokus skal være på, at skabe og etablere en sund virksomhed. Her er den første udfordring at få sin eksistensberigtigelse på plads.

Hvad har du at tilbyde, som andre gider at købe.

Den bedste måde at finde ud af det på, er at bygge en prototype, og så gå ud til kunderne og prøve at sælge den. Her vil du hurtigt få feedback på, om du har fat i en god idé, som andre gider at bruge og betale for. Denne feedback du får er uundværlig i produktudviklingen. Du bygger nu efter faktiske behov og ikke efter egne forestillinger om kundens behov. Det kan spare mange penge i udviklingen og den tid du investerer inden du kan gå på markedet og begynde at få penge ind i virksomheden.

Prototypen skal kun have de helt centrale funktioner. Du skal tænke at du kan bygge den første version for kun 10% af hvad du forestiller dig at det færdige produkt vil koste. Nu har du en prototype du kan teste på markedet og udfordringen er, at finde den differentiering og feature-set som der er behov for. Det er sjældent, at det lykkes i første omgang. Faktisk skal de fleste virksomheder opfinde deres produkt og forretningsmodel hele 7 gange, inden de rammer plet. Derfor er det ekstremt vigtigt for en start-up virksomhed, at udvikle en billig prototype og være fleksibel nok til at ændre både produkt, kunde og markedsfokus efter den feedback du får på Prototypen.

 

Change the product repeatedly – daily if necessary – and keep supplying your customers with the new and improved versions. Listen to their feedback and use those ideas to make a better version and then get more feedback on that. Keep iterating until you get a fully featured product which your customers love.

Læring er den virkelige målestok for en start-up virksomhed. Fokus skal derfor være på at eksperimentere og finde den forretningsmodel der virker og som bedst kan skal skaleres.

In real life, being an entrepreneur is more of an exercise in management skills than anything else. Any startup is a portfolio of activities, all happening simultaneously. At any time:

Livet som entreprenør er at jonglerer med mange aktiviteter på en gang og samtidig optimere på hvilke aktiviteter, der bedst skaber et fundament for virksomheden. Her er livet virkelig hårdt som iværksætter. Du kan ikke have dine super-powers i alle områder, og nogle gange, faktisk ofte, skal iværksætteren bruge tid og kræfter, hvor der er mest udfordring. Der er opslidende og til tider meget frustrerende. Men det er livet et som iværksætter, og det er enormt udviklede både personligt og professionelt.

Første opgave som iværksætter

Hvad er det kunden vil have, og hvor meget vil de betale for det. Det er førte udfordring for enhver start-up. Særligt omkring kundes behov skal der investeres rigtig meget i at få afdækket.

Hvad kommer du med?
Nice-to-have
 eller Need-to-have!

Præsenterer du et Nice to have produkt, så vil du sikkert få en god feedback, men det er ikke sikkert at Kunden vil betale for det. Du skal finde ind til den “pain” du fjerner fra kunden, før du har identificeret det behov, som du kan bygge din virksomhed på. Udfordringen for næsten alle start-up er, at de forsøger at sælge en god idé. Det kan de også få moderat succes med, men virksomheden får først rigtig succes, når de finder og løser den Pain, som kunderne oplever.

Hvad kunden vil betale for dit produkt afhænger ikke kun af den værdi du kan dokumentere dit produkt skaber. Implementering og skifte omkostninger er også ofte problemer, som start-up virksomheder skal finde en løsning på. Det taler igen for en simpel prototype, der er nem at implementere og teste de grundlæggende antagelser om, hvordan der skal skabes værdi for kunden. Har du fat noget, så kan du også få kunderne til at være med til at betale for udviklingen mod de får gratis drift eller andet. Disse kunder er ekstrem vigtige for start-up virksomheden, for det sikrer fokus på det virkelig behov, der er ude hos kunderne og at produktet bliver et som kunderne elsker at bruge.

The whole essence of the Lean Startup approach is you learn what customers want (and don’t want) by carrying out experiments which provide validated learning. You get early version products out to customers and see what they think and then make the changes they suggest. In this way, you have the antidote to the lethal business startup problem where you end up successfully executing a plan which leads nowhere.

Det er hele essensen af Lean Start-up. At lære hvad kunderne behov er, hvad kunden vil have, og hvor meget de vil betale for det. Det er en proces hvor du hele tiden eksperimenterer med produkt og market-Fit, og ender op med produkter, det er skabt sammen men kunderne, som de elsker at bruge det, og som du ved de vil betale for. Det er meget modsat den akademiske tilgang, der beror på markedsundersøgelse, konkurrentanalyser, strategier og budgetter.

To run a startup, focus on getting through the Build-Measure-Learn loop as quickly and as rapidly as possible. Test all your leap-of-faith assumptions rigorously. Then decide whether you need to pivot or persevere to succeed.

Foto: http://theleanstartup.com/principles 
Bog: The Lean Start up